Geçtiğimiz Paskalya tatilinde İsrail’de bir hafta
geçirdim. Yediğim içtiğim sadece benim
olmasın, Obur Sincap’ta da paylaşayım diye neredeyse her lokmamın fotoğrafını
da çektim.
İsrail’de seyahat eden bir Türkiyeli’nin yemeklerden şikayet
edebileceğine ihtimal veremiyorum. Yediğim tatların neredeyse hiçbiri Türkiye
damak tadına yabancı değildi.
Vejetaryansanız İsrail size cennet gibi gelebilir. Her yer
vejataryen seçeneklerle dolu. Hem de
öyle uydur kaydır şeyler değil.
Beni sevince boğan şey yediklerimin aşırı yağlı, tuzlu, acı
veya iç bayacak kadar tatlı olmamasıydı.
Nedense herşeyin çok daha acı/ tatlı/ yağlı olacağını düşünmüştüm. Öte yandan yediğim her yemeği bir de mis
gibi Girit zeytinyağıyla pişirip yemek isterdim. O güzelim humuslara, bir takım
nefis salatalara İsrail’de kullandıkları gibi salak bir Riviera değil doğru
dürüst bir sızma yakışırdı. Bir Orta
Doğu memleketinde etlerin balıkların kuruyana kadar pişmiş servis edileceğini
düşünürdüm ama İsrail beni bu anlamda da sevindirdi. Tartare’lar olsun ceviche
olsun, az pişmiş et olsun, hiç bir çekinceleri yoktu maşallah.
Fakat porsiyonlar. O porsiyonlar bizi mahvetti. Herhangi bir
yerde yemeklerin hepsi Hollanda’nın iki katı büyüklüğünde. (Hazır lafı gelmişken söyleyeyim, fiyatlar da Hollanda’yla
aynı diyebilirim.) Ben tabağında yemek bırakamayan bir insan olarak hırpalandım.
Normal yetişkin bir insanın, normal boyuttaki
eli ve döner durum.
Durumun kalınlığı da elim kadardı diyeyim. Tabii ki artık bunu
da bitiremedim.
|
Çok fazla uzatmadan size yediklerimin top 5'ini
sayıyorum. Her yerin adresini de ekledim. Olur da yolunuz
düşer, siz de denerseniz afiyet olsun.
5. Hipster
Pastırma – Venya Bistro, Hayfa.
Pastırma Hipster etinden yapılmıyor elbette ama bildiğimiz
pastırmanın şekilli ve kokusuz kardeşiydi. Yıllardır pastırmayla ilişkim çok az olduğu ve aslında pastırmaya
bayıldığım için çok severek yedim. Ortam
artık dünyanın her yerinde standardize olmuş Hipster dekorasyonunda, ayrıca
Esengül ve Mine Koşan çalan bir yere de her dakika denk gelmiyoruz.
Fakat Venya Bistro’yu gerçekten şahane yapan şey
kokteylleri. Tam da Hayfa’dan çıkmış ve
şu anda İsrail’de çok popüler olan Tübi 60 ismindeki bitkili ve limonlu buruk
tadlı içkiyle yaptıkları kokteyllere bayıldım. http://www.itraveltelaviv.com/articles/5-popular-drinks-tel-aviv-bars/
4. Felafel/ Humus – Abu Shukri- Kudüs
Size humusun
abartılmış birşey olduğunu düşündüğümü söylesem acaba bana kızar mısınız? Hele
ki Türkiye’deki üzerine biberli yağ yakılmış, yök pastırmalı versiyonlarıni
sevmiyorum. Ben de zaman zaman evde yapıyorum ve yiyorum ama Avrupalı’nın ana
sutuymuşçesine humusa sarilma merakını anlayabilmem mümkün değil.
Neyse, ne
diyorduk Abu Shukri. Her turist kitabında, her seyahat sitesinde bahsedildiği
kadar var mı? Vallahi var. Abu Shukri kalan hayatımdaki falafel deneyimini
sonsuza kadar bozacak bir kere, yediğim en hafif ama en lezzetli falafel
topçuklarını orda yedim. Humusunun ne tahini ağır, ne limonu fazlaydı, kopuk
gibiydi. Ayrıca felafelin yanında gelen
turşu da son derece lezzetliydi. Fazla
hoşlanmadığım Kudüs’ten en azından bu güzel yemeği yiyerek ayrıldım.
3. Karnabahar Kızartma
- çeşitli yerler
İnsanın aklına sıcak iklim, doğu Akdeniz deyince domates,
biber,kabak, karpuz patlıcan geliyor ama karnabaharın bu kadar popüler
olabileceğini hiç aklıma getirmezdim. Dirice haşlanmış, ardından hızla
kızartilmiş karnabahar her yerde karşıma çıktı.
Biz karnabaharın yemeğini de salatasını da zevkle yediğimiz için bu
seyahatin en güzel kesiflerinden biri oldu diyebilirim.
2. La Shouk – Tel Aviv
Bir haftada iki akşam burada yemek yedik. Her iki akşamda da seçimi olduğu gibi tatlı
garsonumuz Guy’a bıraktık. İyi ki de öyle yapmışız. Bize kendimiz
seçmeyeceğimiz ilginç şeyler getirdi.
Nohutlu labneli ve hurmalı levrek
ceviche rüyalarıma girecek kadar benim ağız tadıma uygun bir yemekti.
Kendim evde denemeye teşebbüs etmeyeceğim, o da tatlı bir hatıra olarak kalsın.
Fakat, hazır da kuşkonmaz mevsimindeyken, bir diğer yediğim
mantar püreli pose yumurtalı izgara
kuşkonmazı burada da denerim.
Batı Avrupa’da yaşamanın
uygun fiyatlı şaraplarını ve kuşkonmaz mevsimini severiz. Güzel şeftali yoksa da kuşkonmaz var. |
1.Hashomer – Tel Aviv
Haşhomer Carmel Pazarının tam
ortasında avaz avaz müzik çalan bir köfte arabası, az ötede dükkanı da var.
İsterseniz orada da yiyebilirsiniz. Herşey olağanüstü taze, nefis ve gözünüzün
önünde hazırlanıyor. Biz gittiğimizde
ben tok olduğum için közlenmiş patlıcan salatası yedim ve tadların uyumuna,
malzemenin tazeliğine hayran kaldım.
Nefis mücverli yumurtalı patlıcan kızartmalı sandviçler de yapıyorlar.
Boşuna İsrail bir vejateryen cenneti demedik.
Kalan hepsini geçin ama buraya bir yolunuzu düşürürün derim.
No comments:
Post a Comment